top of page

חשוב לכם לקרוא על התנהגויות אופייניות של ילדי הפרעת הקשב ולקבל כלים יישומיים לתגובות הוריות מותאמות ?

אורלי כהן - הדרכת הורים

איך מטפלים בהפרעת קשב וריכוז?

עודכן: לפני 3 ימים

כל מה שצריך לדעת על אפשרויות הטיפול המתאימות בהפרעת קשב - ADHD


באיזה גיל אפשר להתחיל לטפל בהפרעת הקשב?

הפרעת קשב (ADHD) היא הפרעה נוירו-התפתחותית שמתחילה כבר בילדות, ולכן ניתן להתחיל לטפל בה ברגע שמזהים את הסימפטומים. בדרך כלל, האבחון מתבצע בגילאי 5-7, כשהילד נכנס למסגרת חינוכית מובנית ומתחילים להבחין בקשיים בתשומת לב, בהתנהגות אימפולסיבית או בהיפראקטיביות. 

בכל מקרה, הטיפול בהפרעת קשב אינו מוגבל לגיל מסוים. כאמור, הטיפול יכול להתחיל גם בגיל מוקדם יותר, במקרים שבהם התסמינים מפריעים לתפקוד היום-יומי של הילד ושל משפחתו, או מאוחר יותר, כשמזהים את ההשפעה על תפקודו החברתי, הלימודי או הרגשי. 


למה צריך לטפל בילד עם הפרעת קשב?

למרות שרוב הילדים מאובחנים בהפרעת קשב עם הכניסה למסגרת החינוכית והורים רבים קושרים בין הפרעת הקשב להישגים בלימודים, חשוב לזכור שהפרעת הקשב משפיעה על כל תחומי החיים. ולכן הטיפול בילד עם הפרעת קשב (ADHD) הוא הכרחי כדי לעזור לו להתמודד עם האתגרים הייחודיים שמציבה ההפרעה, ולמנוע השלכות שליליות על התפתחותו הרגשית, החברתית והלימודית. 

איך מטפלים בהפרעת קשב וריכוז- כל מה שצריך לדעת

ילדים עם ADHD עשויים לחוות קשיים ביצירת קשרים חברתיים, בלמידה ובהתנהלות היומיומית, מה שעלול לפגוע בתחושת הערך העצמי שלהם. טיפול מוקדם ומותאם מסייע לילד לפתח מיומנויות לוויסות עצמי, לשיפור יכולת הריכוז ולהתמודדות עם קשיים רגשיים. דרך הטיפול בהפרעת הקשב אפשר להעצים את הכוחות של הילד, לחזק את תחושת הביטחון העצמי ולעזור לו ל"ממש את הפוטנציאל שלו".



איזה שיטות טיפול בהפרעת קשב וריכוז קיימות?

כל ילד בעל הפרעת קשב הוא עולם ומלואו, מיוחד במורכבות הפרעת הקשב שלו ולכן לכל ילד יתאים הרכב שונה של טיפולים שביחד ייצרו את המעטפת הטיפולית הנדרשת. 

בהפרעת קשב (ADHD) יש מגוון שיטות טיפול , וכל אחת מהן מותאמת לצרכים הייחודיים של הילד והמשפחה. 

אפשר לחלק את שיטות הטיפול הקיימות לשלושה תחומים עיקריים: תרופתי, רגשי וקוגניטיבי-התנהגותי; 


טיפול תרופתי להפרעת קשב;

הטיפול התרופתי יותאם על ידי הרופא המומחה, (-פסיכיאטר או נוירולוג) ומטרתו לסייע לווסת את הסימפטומים ולהקל על תפקוד הילד ביומיום. לרוב הטיפול התרופתי כגון ריטלין, קונצרטה, ויואנס וכד' ישלים את החוסר בדופמין המווסת את ההיפראקטיביות והאימפולסיביות של הילד. חשוב לזכור שהתאמת הטיפול התרופתי עשוייה לקחת זמן בדיוק בגלל ההתאמה האישית לאפיוני הפרעת הקשב של הילד הספציפי.

ריטלין הוא שם קוד למגוון אפשרויות תרופתיות ולוקח זמן עד שמוצאים את המינון הנכון לילד- דורש מעקב של הנוירולוג/ הפסיכיאטר או רופא הילדים ונדרשת הרבה וסבלנות שלכם ושל הילד.

על מנת שהטיפול יהיה מותאם, יש להיות במעקב הרופא המאבחן עד שיימצא המינון המתאים והתרופה הנכונה- לרופאים יש פרוטוקול טיפולי שמתחיל לרוב מריטלין ויכול להמשיך לתרופות כגון ויואנס, קונצרטה ועוד. 

ועוד מילה על הטיפול התרופתי: הפרעת קשב משפיעה על כל תחומי החיים, לא לוקחים טיפול תרופתי רק ״כדי שהילד ישתפר בלימודים״- לא! ילד בעל הפרעת קשב שהרופא המאבחן המליץ עבורו על טיפול תרופתי זקוק לו כדי להיות מאוזן ומווסת- בתגובות שלו לבני המשפחה, לחברים שאיתם הוא נפגש, כדיי להקשיב למדריך בחוג קפוארה או בכל פעילות אחרת בה הוא עוסק. 

טיפול תרופתי בהפרעת קשב  וריכוז

הפרעת קשב מתבטאת בחוסר בדופמין- שהוא ההורמון שאחראי על וויסות ההיפראקטיביות והאימפולסיביות שפוגעות ביכולות הקשב שלנו. כשהילד נוסע לטיול או לחופשה משפחתית וכל היום ״מתפוצץ״ בתגובות שלו- לא הוא ולא אתם נהנים- 

״תיכנסו רגע לנעליו של הילד״, עניתי לפני זמן מה לאמא ששאלה אותי "מה לעשות בחופש הגדול- להמשיך ולתת את הטיפול התרופתי שהילד מקבל גם עכשיו בחופש..?"  והמשכתי-  ״תנסו להבין מה הוא מרגיש, כמה הוא מתוסכל מזה שכועסים עליו גם בחופשה, כמה לא נעים לו כל הזמן לריב עם החברים או בני המשפחה איתם נסעתם.." השתיקה שלה המחישה שהצלחתי להבהיר לה כמה חשובה ההמשכיות בטיפול התרופתי גם בחופשות ובסופי שבוע- כי, הפרעת הקשב והריכוז באמת באמת מלווה את הילד כל הזמן.


טיפול רגשי בהפרעת קשב;

הטיפול הרגשי מתמקד במתן תמיכה רגשית לילד, חיזוק הביטחון העצמי שלו ופיתוח מיומנויות חברתיות, לעיתים באמצעות טיפול רגשי פרטני או קבוצתי. 

ככל שהילד צעיר יותר הוא יזדקק לטיפול רגשי- כדי להגביר את בטחונו העצמי, ייתכן שכשהילד יגדל יזדקק לתרגול וטיפול דרך קב' למיומנויות חברתיות. טיפול רגשי יכול להיעשות ע״י מטפל רגשי באמנויות, בדרמה ומשחק. 


טיפול רגשי בהפרעת קשב וריכוז

טיפול קוגניטיבי- התנהגותי בהפרעת קשב;

הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי כולל הדרכת הורים, עבודה עם מסגרות החינוך ופיתוח אסטרטגיות לניהול קשיים יומיומיים. 

בתוך שיטות הטיפול הקוגניטיבי- התנהגותי ניתן למנות: 

  • טיפול  CBT (טיפול קוגניטיבי- התנהגותי) שעוזר לילד להבין את מהותה של הפרעת הקשב וכיצד הוא יכול לנהל אותה.

  • אימון (קואצ'ינג) שמתאים לילדים בוגרים יותר ומקנה למטופל אסטרטגיות התמודדות עם ADHD כולל אסטרטגיות ניהול זמן והכנה למבחנים כשהנער נזקק להתמודדות עם מסות גדולות של חומר.

  • טיפול קוג פאן - קוג פאן וגם שיטת POET הן שיטות טיפול שפותחו ע"י מרפאות בעיסוק ומטרתן- לסייע לילד להבין איך לתפעל את התפקודים הניהוליים שנפגעים כתוצאה מהפרעת קשב.

  • תמיכה במסגרת בית הספר- אני דוגלת ב"לשים את הפרעת הקשב על השולחן" חשוב להעביר את המלצות האבחון ליועצת בי"ס, ולמחנכת ולבקש פגישה כדי לבדוק במה יוכלו לסייע. אם בנוסף לאבחון ADHD עבר הילד גם אבחון פסיכו-דידקטי ייתכן שבי"ס יכניס אותו לתוכנית של שעות השילוב- הנותנת מענה בהקשר של לקויות למידה.

  • תמיכה בבית- לא פחות חשובה; לעיתים יש צורך בשיעורי הוראה מתקנת (מותאמת) פרטיים כדי להשלים ולהתגבר על פער לימודי שנוצר כתוצאה מהשפעות הפרעת הקשב-

  • בנוסף, לפעמים יש גם צורך לשלב טיפולים נוספים כמו ריפוי בעיסוק (לחיזוק מוטוריקה עדינה שמשפיעה על כתיבה), או קלינאות תקשורת (לחיזוק השפה והעשרת אוצר המילים). 

  • הדרכת הורים; תפקידם של ההורים חשוב כדי שיקבלו מידע אמין ומדוייק על הפרעת הקשב ויבינו מה הילד שלהם מרגיש ולמה הוא זקוק. בנוסף, דרך ההדרכה מקבלים ההורים כלים להתמודדות טובה יותר עם ההפרעה, לבניית תקשורת חיובית במשפחה ולהעצמת הילד.

    ולא פחות חשוב, דרך הדרכת הורים, מועצמת בלב ההורים תקווה ואופטימיות שלמרות כל הקשיים הכל אפשרי עבור הילד שלהם למרות ועל אף ויחד עם הפרעת הקשב שאינה מייצגת את כל הילד אלא, היא רק חלק ממנו יצליח הילד ויגדל להיות אדם בוגר, עצמאי, שקול, משתלב בחברה ובכל תחומי החיים.


בכמה שיטות צריך לטפל בו זמנית?

חשוב להבין שהטיפול הרצוי בהפרעת קשב הוא בעצם טיפול משולב. אפשר לקרוא לזה- מעטפת טיפולית, כזו שתיתן מענה למגוון הקשיים של הילד בעל הפרעת הקשב והריכוז -המעטפת הטיפולית לילד עם הפרעת קשב (ADHD) היא חיונית כדי לאפשר לו להתמודד עם האתגרים הייחודיים של ההפרעה בצורה מיטבית. מעטפת טיפולית שתשלב גישות טיפוליות ואנשי מקצוע שונים שיתחברו יחד למען רווחת הילד ומשפחתו- היא הדרך הטיפולית הנכונה ביותר.


מעטפת טיפולית נכונה צריכה להתחיל בהדרכת הורים, (משום שהורים הם האחראים הראשיים לרווחתו של הילד ולהתאמת הטיפולים הדרושים לו.) הדרכת הורים מספקת להורים כלים לניהול התנהגויות, חיזוק הקשר המשפחתי והתמודדות עם אתגרי היום-יום. בנוסף, חשוב שההורים יעבדו בשיתוף פעולה עם המסגרת החינוכית כדי לוודא שהצוות החינוכי מבין את הילד ומתאים לו את  סביבת הלמידה, ככל הניתן, בהתאם לצרכיו ועל מנת לתרום לשיפור תפקודו בכיתה. ההורים הם שיחליטו בסיוע מדריכת ההורים מה התעדוף הטיפולי בין שלל אפשרויות הטיפול הקיימות, כפי שפירטתי קודם לכן, ויתייעצו עם הרופא המטפל בנוגע להתאמת הטיפול התרופתי במידה הומלץ כזה, כדי להקל על תסמינים כמו היפראקטיביות ואימפולסיביות. מעטפת טיפולית שלמה ומתואמת מספקת לילד ולמשפחתו תמיכה רב-מערכתית, המקדמת את הצלחתו בכל תחומי החיים.


מרגישה שאת זקוקה להכוונה והתייעצות? אני ממש במרחק שיחת טלפון ממך- 050-5572262



פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page